O

17.03.2016

Raisa Căldare (1948-2007)




Biblioteconomist, manager.
S-a născut la 8 sept. 1948, în s. Ţepilova, jud. Soroca, într-o familie de pedagogi distinşi: Alexandru şi Nina Levandovschi. În sânul familiei Raisa a  primit o educaţie aleasă, părinţii cultivându-i de zi de zi, cu adevărat, „cei şapte ani de acasă”, în special respectul de oameni, dragostea de muncă, o cumsecădenie rar întalnită în zilele noastre. Fiind o fire sensibilă şi inteligentă, Raisa sorbea cu nesaţ înţelepciunea vieţii şi a  cărţilor, citind mult din literatura română şi cea universală. Anume acest fapt a determinat-o să devină studentă la Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Moldova.
În 1971 a absolvit cu diplomă de merit USM, specialităţile limba şi literatura moldovenească, biblioteconomie şi bibliografie. Înmânându-i diploma de absolvire a Universităţii rectorul acesteia, acad. Boris Melnic a menţionat că în timpul studiilor Raisa Levandovschi a absolvit numai note „foarte bine” şi pe bună dreptate merită calificativul „Primus inter Pares” („Primul între egali”).
Activitatea sa profesională a început-o la Biblioteca Tehnico-Ştiinţifică Republicană în calitate de bibliograf. Din anul 1974, pe parcursul a 20 de ani, a lucrat cu dăruire şi competenţă la Biblioteca Republicană de Stat (astăzi Biblioteca Naţională) ca bibliograf, apoi bibliotecar superior, şef serviciu, director al departamentului „Fonduri uzuale”, bibliotecar principal serviciul „Depozit uzual”. A participat la elaborarea bibliografiei curente Cultură. Artă (1976-1979), precum şi a cercetării bibliografice Biblioteca de Stat a RSSM către 150 de ani de la fondare.
Din sep. 1995 a fost numită în funcţia de director al Bibliotecii Universităţii Pedagogice de Stat Ion Creangă. Pe parcursul celor 11 ani de activitate Raisa Căldare a contribuit mult la schimbarea, restructurarea, reorganizarea activităţii Bibliotecii Universităţii Pedagogice de Stat Ion Creangă, crearea în spaţiile Bibliotecii a unor condiţii optime de lectură, extinderea şi dotarea cu echipament tehnic necesar pentru prestarea serviciilor informaţionale de performanţă. A fost perfecţionată structura bibliotecii şi deschise noi servicii. Domnia sa a manifestat iniţiativă, insistenţă şi multă energie la realizarea proiectului Automatizarea şi informatizarea bibliotecii, implementării noilor tehnologii  în activitatea bibliotecii universitare. A militat pentru sporirea prestigiului bibliotecii şi autorităţii profesiei de bibliotecar.
A fost implicată în mai multe proiecte naţionale şi internaţionale. În calitate de membru al biroului Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova, inclusiv al comisiei „Legislaţie. Cadru de reglementare. Standardizare” a participat la elaborarea, avizarea, implementarea cadrului legislativ, de reglementare şi standardizare a Sistemului Naţional  al Bibliotecilor din Moldova. Ca membru al  Consiliului Director Raisa Căldare a depus eforturi pentru elaborarea Programului de activitate al bibliotecilor din sistemul de învăţământ preuniversitar, precum şi a Regulamentului de atestare  a cadrelor bibliotecare.
La 11 apri. 2007, după o boală grea,  Raisa Căldare a plecat în lumea celor drepţi. A rămas în inimile celor care au cunoscut-o ca o personalitate de vază a biblioteconomiei naţionale, ca un exemplu viu pentru tanăra generaţie din instituţiile infodocumentare.

(Art. din Calendar Național 2008).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu